Veckans profil:Lucas Eriksson på fritidsledarlinje

Påsklov, men det är inget som hindrar mig från att bege mig till en nästan folktom skola. Det var tidig eftermiddag och jag var där för ett syfte. Jag hade bestämt möte med Lucas Eriksson som går sitt andra år på fritidsledarlinjen. Lucas är inte vem som helst utan en viktig profil för skolans sportaktiviteter, både på och efter skoltid. Vi satte oss längst bort i korridoren och med papper och penna i högsta hugg, var jag nu redo att få reda på hur allt hade börjat för denna sportintresserade individ som fått en hel skola att bli aktiv i både fotboll och innebandy.

”Hur började allt?”

Jag är uppväxt i ett litet samhälle med 6000 invånare, vid namn Torsås som ligger i Kalmar län. Ett samhälle där idrotten, framför allt fotbollen och innebandyn har haft stor betydelse. Min pappa hade spelat fotboll i yngre dar och jag tror mycket av hans intresse fördes över till mig som barn. Fritiden ägnade jag åt sporterna eller så hängde jag på fritidsgården. Jag gick med i Torsås Goif redan i första klass och fann en stor gemenskap. Detta var en populär sport bland oss 86:or ända fram till högstadiets början, då vissa började tröttna och ägna sig åt annat, men inte jag. Jag och ett gäng kompisar hade det där lilla extra intresset och mycket av vår tid ägnades åt streethockey och taktikprat. I samband med att laget krympte eftersom andra intressen lockade så slog vår förening ihop sig med grannsamhällets förening Gullabo SK så att ett helt lag kunde bildas och spelet kunde fortsätta. I slutet av nionde klass fick jag möjligheten att åka på studiebesök på en skola i USA, som vår skola hade haft mejlkontakt med i en tid. Jag hade engagerat mig mycket i detta och blev glad när min lärare undrade om jag och en annan klasskompis hade lust att följa med. I en vecka var vi på andra sidan atlanten och träffade eleverna som i majoritet kom från Syd och Mellanamerika, så våra engelskkunskaper var på samma nivå. Det var en lärorik vecka där vi utbytte erfarenheter och presenterade våra länders olika traditioner och högtider. Detta var en viktig händelse i mitt liv som utvecklade min förståelse för andra människor och dess kulturer. I 3 år ägnade jag somrarna åt att vara ledare i fotbollskolan som Torsås arrangerade. Redan här började väl tankarna komma om en framtid som någon sorts idrottsledare för ungdomar. När gymnasieåldern var nådd inleddes seniorfotbollen, men på grund av det långa pendlandet mellan föräldrahemmet och gymnasiet i Kalmar, så försvann möjligheten till att vara aktiv inom klubben och åren ägnades åt mina studier på Handelsprogrammet fram till 2006. Fotbollen fick hålla sig i tv-rutan i stället.

”Vad hände efter gymnasiet? ”

Efter gymnasiet kände jag att jag ville testa något nytt och sökte därför praktik på friskolan Montisori i Karlskrona. Jag fick möjlighet att vara delaktig i idrottslektionerna och spelade även mycket fotboll med barnen på rasterna. Mitt intresse för att bli ungdomsledare blommade upp på nytt och all personal på skolan hjälpte till att forma den jag är i dag. På skolan träffade jag bland annat Marcus Liljegren, som var fritidspedagog på skolan. Han hade läst fritidsledarutbildningen här på Jämshögs folkhögskola och tipsade om skolan. Jag var osäker på om detta var rätt utbildning och skola för mig så jag ägnade 2007 åt att testa på olika små jobb som bland annat försäljare och läste även lite på Komvux. År 2008 hade inte ens hunnit börja förrän jag började bli säker på min sak, jag återvände till praktiken på Montisori för att i februari bege mig på studiebesök med Marcus på Jämshögs folkhögskola. Jag föll direkt för skolan och slängde i väg en ansökan. Månaden efter hade en idé bitit sig fast i mitt huvud och jag tog kontakt med min fasters man Mats Hansson. Jag berättade om min ansökan för fritidsledarlinjen och mitt nu brinnande intresse för att bli ungdomsledare. Mats är inte vem som helst i mitt liv, han är en fotbollsfantast precis som jag. Han är mycket verksam inom ungdomsfotbollen i Lyckeby Goif och jobbar mycket med utländska ungdomskontakter, mest länder från Balticum. Två månader senare ringde han upp mig och frågade om jag var intresserad av att följa med honom på en internationell ungdomskonferens för ungdomsledare från hela världen. Självklart tackade jag ja! Det var tre dagar med bland annat föreläsningar och en chans att dela med oss av erfarenheter, kunskaper, värderingar och kulturer. Allt för att vi skulle kunna utvecklas till så bra ungdomsledare som möjligt. Hemresan var utan dess like, min hjärna snurrade av idéer och motivation som jag ville dela med mig på min kommande utbildning på Jämshög. Det här var några av de mest lärorikaste dagarna i mitt liv, det kom som ett brev på posten kan man säga. Jag vill än i dag framföra ett stort tack till Mats Hansson som gav mig möjligheten att följa med. Han är en viktig del än i dag, en person jag ser upp till och vill lära mig mer av. Tack.

”Hur släppte du lös dina idéer på Jämshögs folkhögskola?”

Augusti 2008, ja det var då jag satte min fot på Jämshögs folkhögskola som en av de nya kursdeltagarna på fritidsledarutbildningen. Jag började ganska tidigt med att släppa lös mina idéer i våra projektarbeten. Jag och min klasskamrat Sara fick idén om att få hit det så kallade ”Tv4 laget”, Tv All stars. De är en grupp kändisar som åker land och rike lund och spelar matcher för att skänka pengar till välgörande ända mål. Jag skickade ett mejl till Patrik Ekvall som var en av spelarna och känd från Tv4 sporten och frågade vad som krävdes för att delta. Jag fick svar, att de var intresserade av att mötas i en match, men då krävdes det också att vi fixande sponsorer deras logi. Summan för detta var tyvärr omöjlig för oss att få ihop, men än har vi faktiskt inte gett upp tanken. Vi tänker ta nya tag redan nästa år och då med lite bättre framförhållning.

I mars 2009, så anordnade Mattias, Christoffer, Jenny, Jennifer, René och jag en innebandyturnering för hela skolan, som ett projekt i utbildningen. Detta i syfte för att lära oss genomföra arrangemang. Vi försökte få med så många spelare som möjligt, gjorde stor reklam veckorna innan, ordnade en liten kiosk, sittplatser för publiken, musik för att höja stämningen och viktigaste av allt utklädda lag. Allt för att skapa så trevlig och rolig stämning som möjligt. Trots att detta skedde efter skoltid och långt in på kvällen så lockade det både många deltagare och åskådare. Resultatet blev att Fritidsledarna årskurs två vann över lärarlaget med 9-7. Responsen vi fick efter detta arrangemang var nästan bara positiv och detta lockade till att släppa lös fler idéer. Men idéerna fick inte komma till utlopp förrän när jag började mitt andra år här på fritidsledarlinjen.

Tillsammans med René från klassen och mina två vänner Christopher och Kalle så kom idén om att ordna en fotbollsturnering utomhus. Vi kollade upp intresset bland de andra kursdeltagarna, pratade sedan med Jämshögs If om möjlighet till att låna deras gräsplan och flörtade lite med vår nya rektor om möjligheten till att låta alla få dispanns för en halvdag ute i den friska luften. Antingen hejandes eller spelandes. Klartecken kom från alla håll, till och med vädret. Inte den soligaste dagen, men det regnade i alla fall inte. Trots att det var en turnering utan toner eller varm kvar, var det en en välbesökt plan och många hejade glatt. Lärarna tog hem spelet över Socialpedagogerna årskurs två. En vinst man fick höra länge av från lärarlaget. Efter ytterligare god respons valde vi att satsa på en ny turnering inomhus, fast den här gången bara på skoj och inte som projekt. Vi hade lagt ner mycket tanke på att få ihop en amatörmässig turnering med känsla. I veckor hade vi ordnat lag, planerat musik och peppat både spelare och åskådare. Detta skedde kvällstid och mitt i vintern men besökare det fick vi allt. Jag tror till och med vi chockade publiken när vi i inledningen spelade nationalsången och hissade ner bollen från taket. Enda tanken bakom turneringen var att vinsten skulle gå till Tanzaniaprojektet som skolan har. Vi hade fått ihop nio lag, var av ett lag som var trött på att höra att de förlorat förra gången de spelades fotboll. Socped två slet segern ifrån lärarlaget och det var en härlig syn. Det känns skönt att ha hamnat i en så drivande klass som vi faktiskt är på fritidsledarutbildningen just nu, där vi verkligen kompletterar varandra med idéer och tankar och lika skönt är det att ha ett gäng fotbollsintresserade vänner som man kan planera såna här spontanturneringar med.

Skolan har ett samarbete med Sensus studieförbund som hjälper till att finansiera aktiviteterna efter skoltid och i samband med att jag började mitt andra år 2009, fick jag förfrågan om jag och en annan deltagare kunde tänka oss att ta hand om huvudansvaret för fotboll och innebandyaktiviteterna. Jag och René tackade ja och har sen augusti hållit i träningar och matcher på skoj med alla kursdeltagare som vill passa på att röra sig lite mellan 16:00 -18:00 på måndagar och onsdagar. Fast just nu är det väldigt mycket praktik och andra delar av studierna som tar upp min uppmärksamhet, men självklart är jag inte färdig än. Skolan är anmäld till http://www.studentiaden.se/ , fast mer om det får ni veta vid ett senare tillfälle. Målet innan jag avslutar mitt sista år på fritidsledarutbildningen på Jämshög vill jag ha ordnat en ny utomhusturnering för skolan.

Lucas tackar för sig och återgår till det han har planerat för denna soliga vårdag. I två dagar har vi gömt oss inne i skolans lokaler och missat den härliga vårsol som nått Jämshög för att ägna tiden åt diskussioner, frågor, knappande på tangentbordet och lite kaffedrickande. Allt detta för att kunna presenterat Lucas Eriksson, 23 åringen från Kalmar som gärna delar med sig av sitt idrottsintresse på skolan och ser sig som ungdomsledare i framtiden, ja som sagt, än är Lucas inte färdig med sina idéer. Helt enkelt veckans profil för skolan.

Jag och min dotter hälsade på fotbollsträningen en onsdag hösten 09

Liggande längst fram: Lucas Eriksson.
Foto & text: Amelie Hedberg
Annonser

2 responses to “Veckans profil:Lucas Eriksson på fritidsledarlinje

  1. Vill framföra ett stort tack till Jämshögs Folkhögskola och främst Lucas Eriksson som bjöd in mig som föreläsare om internationellt ungdomsutbyte för någon månad sedan. Jag upplevde hela gruppen som lyssnade på mig som mycket intresserade. Min tanke var bl.a att inspirera och berätta om alla möjligheter som finns att skapa internationella nätverk. Finns det stort engagemang och bra ideer om olika projekt finns det stora möjligheter att finna medel för att kunna förverkliga dom. En som har ideer är Lucas och det är ett gott tecken. Tack för en mycket trevlig artikel av veckans profil. Jag kommer gärna tillbaka till Er skola. Mats Hansson, Karlskrona.

  2. Pingback: Du är min dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s