Hoten mot jordens ekosystem och dess biologiska mångfald

Vi hade fått en uppgift i naturkunskap A om att gå på en föreläsning som hette Hoten mot jordens ekosystem och dess biologiska mångfald som hölls av Jörgen Olofsson, från Lunds universitet.

Denna föreläsning handlade lite om hur vårt ekosystem ser ut nu, vilka arter som håller på att dö ut och vilka som redan har dött ut. En av arterna som hade dött ut var en guldpadda. 1986 sågs över 1500 stycken guldpaddor medans 1987-1988 sågs bara en guldpadda varje år. Sedan dess har man inte sett guldpaddan. Jörgen Olofsson trodde inte det var det globala uppvärmningen som låg bakom detta, utan att det var en El Niño som låg bakom utrotade guldpaddan. El Niño gjorde så det blev torrt för guldpaddan. Sedan pratade Jörgen Olofsson också om hur klimatet skulle ser ut om 70 år. Han berättade också att vi behöver den biologiska mångfalden bara för att kunna överleva. En sak som nämndes då var att det finns 50 – 70000 olika växter som ingår i våra mediciner. Så det är ju viktigt att vi inte utrotar våra djur och växter.

Det var en intressant föreläsning som pågick i tre timmar och vi ifrån naturkunskapen tackar Jörgen Olofsson för att vi fick vara med.

Av: Christopher Carlsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s